Geeske Bangma ➜ 26

Geeske Bangma ~Woudsend

textielkunst

Ooit begonnen als docent bij het Nijverheid onderwijs, heb ik later daar een textiel opleiding aan toegevoegd. Workshopmogelijkheden en cursussen georganiseerd door de S.B.A, nu kunstfactor, maakte het mogelijk mijn beeldend vermogen in de textiel zo breed mogelijk te ontwikkelen. Workshops en masterclasses van binnen buitenlandse kunstenaars heb ik gevolgd en daarnaast regelmatig geëxposeerd solo en in groepen. Op mijn atelier in Woudsend geef ik workshops in borduren , schilderen en applicaties.

Het creatieve proces
Bij mijn textiel panelen speelt de verbeelding van de eigen belevenis een belangrijke rol. Het is de eerste stap in het creatieve proces. Deze belevenis of inspiratiebron kan zijn een gedicht, een artikel uit de krant, de tuin, bloemen, maar de natuur is voor mij wel de grootste inspiratie bron. Dan volgt een studie of onderzoek naar het onderwerp door erover te lezen, te tekenen, museum te bezoeken, foto’s maken enz. Door tekenen leer je het onderwerp goed kennen. Je noteert de vorm, de kleuren, het licht en je ziet hoe iets in elkaar zit.

Dikwijls start ik met het maken van foto’s. Middels de printer maak ik een kopie en bestudeer de mogelijkheden. Deze opname vergroot ik bij de copy shop in A3. Vanuit die foto maak ik een collage en dan wordt het al meer een eigen verbeelding met een eigen signatuur. Het is een stap om het plaatje( foto) los te laten. Uit die collage haal ik met de viewer het meest spannende gedeelte. Dat gedeelte wat het dichtst komt bij mijn verbeeldingen dat wordt ook weer afgedrukt in A3.Nu de kleuren bepalen, de lapjes uitzoeken om te schilderen, applicaties maken en de technieken om deze vast te zetten. De belangrijkste daarbij is wel het machinaal borduren waarbij ik gebruik maak van de borduurvoet en de transporteur laat zakken en steeds weer zoek naar beeld en vorm.

IMG_0725-edited-720x480

IMG_0733-edited-800x533

IMG_0949-edited-720x480

IMG_1481-edited-677x480

IMG_1487-edited-720x480

Bangma ~ info@g-bangma.nl