Jan van Strien ➜ 27

Jan van Strien ~ Raamsdonk

beelden – schilderijen

Jan : Geboren ( 1963 ) en getogen in het Brabantse dorp Raamsdonk. Vanuit zijn jeugd druk bezig in tuin en natuur. Dit gaf de basis voor kleuren en lijnen welke vloeiend in elkaar overgaan. Of juist een contrast vormen. In eerste instantie toegepast als tuinarchitect later is de beeldende kunst tot ontwikkeling gekomen.

In aanvang is hij gestart met bewerken van steen naar sculpturen. Later heeft hij daar het schilderen met acryl in mixed media aan toegevoegd. De laatste twee jaar heeft hij zich helemaal toegelegd op het maken van bronzen beelden.

tekst gaat verder onder de afbeeldingen

Geisjaar
Geisjaar
Naar de markt
Naar de markt
Wuivend als het riet van Sponk
Wuivend als het riet van Sponk
Zomer
Zomer

Bronzen :

Zijn bronzen beelden ontstaan vanuit het innerlijke een scheppingsdrang die er altijd is geweest. Zijn doorzettingsvermogen en koppig volhouden heeft zich ontwikkeld tot een eigen stijl van bronzen beelden met als hoofdthema : De mens en de sfeer waarin hij leeft en werkt. Het zijn abstracte weergaven van mensen in hun doen en laten. De houding die deze abstracte beelden aannemen geven een bepaalde sfeer weer zodat haast het karakter en humeur van de figuur af te lezen is.

De opbouw van de bronzen hebben een groot raakvlak met zijn steen sculpturen en schilderijen en collages. De belijning en het gebruik van vierkante vlakken komen in alle disciplines terug. Naast deze lijn van abstracte mensfiguren heeft hij in brons gegoten een serie torso’s en naakten. Vaak in een groep van 2 tot 5 personen.

Schilderijen :

De schilderijen mixed media of collages zijn in serie gemaakt met als hoofdthema Landschappelijk abstract. Deze schilderijen zijn alle in gemengde techniek met materialen als linnen stoffen. zand, cement, hout en keramiek. Zijn tweedimensionale doek wordt door het gebruik van deze materialen driedimensionaal. Kleur is de basis voor elk werk, verschillende materialen geven diepte en vlakken op het doek. Lijnen brengen deze twee samen tot een spannend geheel. Er wordt architectonisch met deze elementen omgesprongen. De vlaken hebben geen afgebakende symmetrie, maar verhouden zich tot elkaar binnen een verantwoord algoritme dat nooit uit zijn evenwicht valt. Daarom stralen deze werken zoveel rust uit.

 

Jan van Strien

Galerie Artijean -Luxemburgstraat 27-29 – 5171 PK Kaatsheuvel