Marja Steinmetz ➜ 10

Marja Steinmetz  ~ Utrecht

objecten van glas

Opleiding:  School van Fotografie en Fototechniek te Den Haag, afgerond in 1972.
4-jarige ND opleiding te Utrecht, afgerond in 1977.
Actief als ruimtelijk vormgever sinds 1978.

Werk in bezit:  Overheid, kunstuitleen en particulieren.
Prijzen:   Boellaardprijs: 2003 Prijs voor het meest aansprekende werk.
B.J. Kerkhofprijs: 2005 Prijs voor het gehele oeuvre.
De prijzen ontvangen in Kunstliefde te Utrecht

Al sinds 1978 houdt Marja Steinmetz zich bezig met een voorwerp zo alledaags als een doos. Dozen zijn veel meer dan een handig opbergmiddel. Zij ontwerpt haar doosobjecten met een diep gevoel voor alle facetten van het leven. Haar dozen zijn van hout gemaakt en hebben bijzonder vormen. Ze zijn meestal kleurrijk beschilderd en de vorm en versiering op het deksel zijn een lust voor het oog en prikkelen alle zintuigen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er onder het deksel een verrassing schuilgaat. Na het oplichten ervan openbaart zich een nieuwe, kleurrijke, grappige en vaak ontroerende wereld.


In een doos kun je van alles bewaren en de doosobjecten zijn geschikt voor vele gelegenheden: een huwelijk, een geboorte of een overlijden. Ze werkt ook in opdracht en komt tegemoet aan de persoonlijke wensen van mensen.
Het object zal generaties lang tot de verbeelding spreken omdat de verborgen inhoud een steeds terugkerende aandacht krijgt. Als bewaarplek voor uit één lopende kleine objecten en als asdrager.
” Doosvormen van Marja Steinmetz symboliseren alle facetten van het leven”.

Een cursus sandcasting in 2006 wakkerde het glasvirus aan. Sinds die tijd werkt Marja Steinmetz veel met glas, aanvankelijk glasgieten, later met glas dat in vuurvaste mallen in de oven wordt gesmolten. Dat materiaal wordt regelmatig gecombineerd met andere materialen zoals natuursteen, rvs of hout. Boten, huizen en bloemen zijn de belangrijkste thema’s. Bewaren, beschutting en onderdak, verplaatsen en geborgen zijn komen tot uitdrukking in uitéénlopende objecten.
“Het denken in beelden, het vervaardigen en het maken is een langdurig proces. De insteek van mijn werk berust op mijn empathie omwille van gebeurtenissen om mij heen en mijn kijk op het leven op dit moment. Het geeft mij een bevestiging van het feit dat alles wat gebeurt weliswaar gebeurt, maar helemaal niet vanzelfsprekend is. Als er gepraat wordt over vorm, hoeft dat niets te zeggen over de inhoud. Over het algemeen probeer ik in mijn werk meer de inhoud vorm te geven. Mijn eigen emoties spelen daarbij de hoofdrol”.

Bomen-op-het-water-2b-edited-800x531
bomen op het water
Duizend-en-een-nacht-3-edited-800x1051
duizend en een nacht
Klein-bloemenhuis-met-vogel-1-edited-591x881
klein bloemenhuis met vogel
Knikkercolliers-2-c-edited-800x532
knikkercolliers
Lamp-geblazen-bloem-in-ronde-schaal-1-edited-685x945
lamp geblazen bloem in ronde schaal
Once-upon-a-time-99-b-edited-680x1063
once upon a time
Poorten-en-bomen-6-edited-800x1105
poorten en bomen
Schalen-Zo-groen-als-gras-1-edited-800x519
schalen zo groen als gras
Verzameling-huizen-met-vogels-(1)-edited-800x566
verzameling huizen met vogels
Wonen-op-het-water-18a-edited-800x800
wonen op het water
Wonen-op-het-water-27-edited-591x761
wonen op het water
Wonen-op-steen-2-edited-741x591-
wonen op steen

marjasteinmetz@gmail.com