Woodcarver ➜ 1

LET OP: ONDERSTAANDE INFORMATIE IS UIT 2016, INFORMATIE  PROEF DE KUNST 2018 VOLGT.


Zaterdag 22 oktober geeft Rolf Döderlein de Win demonstraties woodcarven bij het Proef de Kunst infopunt.
Meer werk van hem wordt tijdens Proef de Kunst geëxposeerd bij de Marina Beachclub De Friese Meren.

Waarom doe ik mee aan de kunstroute?

In Boornbergum wonend, blijven er regelmatig mensen voor mijn tuin staan en kijken naar de beelden of mijn bezigheden in mijn atelier. Zelden komen ze de tuin in om te vragen wat ik nu weer aan het doen ben of waar ik mee bezig ben. Ik ben in Friesland bekend geworden met mijn IJs en kettingzaag -beeldhouwwerken waarmee ik regelmatig in het nieuws kwam. Ik wil graag aan de mensen uitleggen waarom ik bepaalde beelden maak, schilder of afdruk. De invloed van andere culturen, opgedaan in mijn reizen zijn vaak onderdeel of ontwerp van mijn huidige werken.

Al de eerste keer in Alaska was het voor mij duidelijk dat ik meer zou gaan zien en meemaken dan alleen het ijspark in het centrum van de stad. In het tweede gedeelte van mijn tijd daar had ik een week lang assistentie van een veroordeelde, tewerkgestelde trapper (een echte yankee doodle) en een Indiaanse kunstenares. Ook ben ik bevriend geraakt met een aantal Russische kunstenaars die bepalend zijn geweest voor de laatste 10 jaar van mijn “kunstenaars” leven. Daar ben ik in aanraking gekomen met een aantal Eskimo’s, waar ik nog steeds contact mee heb. De parallel is te trekken met Joseph Beuys. Weliswaar ben ik niet zo lang bij de indianen en Eskimo’s geweest (als hij bij de Tartaren), maar heb er genoeg meegemaakt om voorgoed een veranderingsproces door te maken.

Andere ervaringen in Siberië en China, waar ik ook in contact gekomen ben met de lokale bevolking, hebben mij met hun cultuur beïnvloed. Achteraf bekeken heb ik dit ook bewust opgezocht, waar andere kunstenaars in hun hotelkamer bleven, zocht ik de plekken en contacten op die “off limit”waren.

4 6
Verder heb ik een aantal landen bezocht waar ik onbeschrijfelijke ervaringen en ontmoetingen heb meegemaakt, zoals de ‘’The Cultural Olympics” (culturele Olympische onderdelen van SaltLake City en Turijn). Dit was bijzonder, omdat de Olympische spelen oorspronkelijk een ontmoeting was tussen dichters, filosofen, schrijvers, beeldhouwers en sporters. En dan ervaart, dat je niet met een sport bezig bent, maar met een aantal kunstenaars uit de hele wereld, met een creatief, filosoferend en scheppend proces. Bijkomstige ervaring was dat je op plekken en in musea kwam, waar andere alleen de voorkant mochten bekijken.

Iedere keer als ik in een andere cultuur of land was, werd ik als kunstenaar anders behandeld en verzorgd. Op de ene plek sliep je tussen kakkerlakken en bedwantsen en het andere moment in een 5 sterren hotel van de Chinese partij. Je wordt als deelnemer van een cultureel evenement overal mee naar toe gesleept, van de kelder van het museum tot een klassieke operette in Siberië, de ongure nachtclubs in Japan, Amerika en de Eskimo disco in Fairbanks. Ook maak je kennis met mensen zoals Romney ( toen burgemeester van SaltLake City), Willem Alexander en prins Phillip (Engeland) en een van de ontwerpers van de roebel biljetten van Rusland en tevens minister van cultuur in Siberië. Deze ontmoetingen zijn bepalend geweest voor de manier waarop ik nu met kunst bezig ben en hebben het maatschappelijke bewustzijn weer in me aangewakkerd.

Het icecarving heb ik afgesloten maar heeft me de hele wereld rond gebracht. Mijn kunst is een manier van kijken, leven en beleven geworden. Na een moment van bezinning en reflectie heb ik besloten naar de kunstacademie Minerva te gaan en me in te schrijven voor de opleiding autonoom beeldend kunstenaar. Deze heb ik onlangs afgesloten en heeft me veel nieuwe technieken, inzichten en ervaringen gebracht. Ook mijn werkzaamheden als docent bij de opleiding Creatief vakman D’Drive van het Friesland college houden me scherp en geïnspireerd om nieuwe uitdagingen aan te gaan. Ik merk dat het creatief denken niet alleen meer van nut is voor de kunstenaar maar een competentie is geworden in onze steeds sneller veranderende maatschappij. Ik doe mee aan de kunstroute om te laten zien wat ik maak, te vertellen waarom ik het gemaakt heb en de mensen te laten nadenken over hun positie ten opzichte van mijn werk. De afgelopen zes jaar is er veel gebeurd, een inschrijving voor een beeld (glas en staal ) in de openbare ruimte in Berlijn heeft me met mijn beelden en schilderijen in Italie, Frankrijk, Denemarken en Amerika gebracht. De uitnodiging en het participeren aan de Biënnale in Florence 2012 heeft me erg veranderd. De waardering van andere kunstenaars, het gesprek met conservatoren van musea en bezoekers waren leerzame ervaringen. Hieruit zijn exposities voortgekomen in Nice, Napels, Kopenhagen en nog te doen in NewYork. Ik ga dus verder op de ingeslagen weg die ik met mijn ijs en hout ben begonnen
Mijn kunst

Als schrijver van dit stuk en helemaal in de geest van mijn onderzoek ben ik erg gegrepen door wat komt en de ramkoers die we als kunstenaars en maatschappij tegemoet dreigen te gaan. In mijn 2D en 3D werk is duidelijk het verschil te zien in voor en na Florence. Ik zit in ieder geval goed voor mijn eigen gevoel en creëer vanuit het “binnenste ”.
Als u bij mij op bezoek komt ziet u grafiek zoals etsen, carborundum en hout drukken. Ik heb een aantal drukken gemaakt van carborundum, een materiaal dat gebruikt wordt om litho stenen op te schuren. Hiermee heb ik een aantal afdrukken kunnen maken in een techniek die niet eerder gebruikt is. Een experiment waar ik zeer tevreden ben met het resultaat. Ook de platen hout van 1 bij 2 meter gebruikt om de afdruk met de stoomwals bij Houtigehaage (samen met collega kunstenaar Gert Nakken) zullen te zien zijn.
Mijn nieuwe olieverf schilderijen zijn het beste te bekijken, zoals de mensen vroeger naar hun schilderijen keken, namelijk met kaarslicht. Grotere donkere schilderijen waarin soms nauwelijks te zien is wat er geschilderd is. Lichtbronnen van onverwachte oorsprong, apparaten en kanten.

Mijn beelden van hout gaan van een heel duidelijke figuratieve / decoratieve kant naar een redelijk abstractere manier van presenteren. Ook zijn er diverse beelden van brons en andere materialen zoals staal, kunststof en brons. Op mijn websites www.RolfArt.com en www.woodcarving.nl kunt u mijn werk nu al zien.